Computermuis.com

Word jij gek van dat geklik? De nieuwe stille muis maakt daar een eind aan.

Klik. Je opent je webbrowser om iets op te zoeken. Weer klik. Het geluid van de muis leid je inmiddels zo af dat je besluit op te zoeken of er ook stille muizen zijn.

Met een stille muis hoor je geen klikken
Inhoudsopgave

Het valt in een drukke ruimte niet zo op, maar een computermuis maakt behoorlijk wat lawaai. Voor sommigen zelfs iets om gek van te worden. Laten we het eens hebben over dit eentonige klikgeluid. Wie hebben er het meeste last van? Hoeveel geluid komt er eigenlijk uit jouw trouwe computeraccessoires? En hoe vaak klikken we per dag?

Genoeg stof om te lezen dus en dat scheelt, want bij het lezen van deze blog hoef je niet te klikken. Scrollen wel, en dát is weer een hele andere tak van geluidsoverlast…

Het instellen van een stille muis

Het gebruik van een stille muis precies hetzelfde als de andere muizen. In het geval je er een hebt zonder WiFi of zonder USB heb je waarschijnlijk nog een oude bedrade variant. Die kun je gewoon in je computer steken en hij is direct klaar voor gebruik. In het geval je een BlueTooth stille muis hebt, krijg je er een USB bij die je in je computer of laptop doet. De software die je nodig hebt wordt dan automatisch geïnstalleerd en na een korte installatie kun je jouw geluidloze muis gebruiken tot een afstand van ongeveer 10 meter dankzij het BlueTooth systeem.

Omdat de modificaties van een stille muis vrij simpel zijn werkt het voor alle varianten even goed. Een extra draad of juist een draadloze WiFi of BlueTooth ontvanger heeft geen impact op de effectiviteit van de stilte.

Je concentratie verliezen door het klikken van een muis?

Stel je bent aan het werk. Het is muisstil op kantoor. Of nou ja, de muis is juist datgene wat niet stil is. Maar het is niet jouw muis die je bloed doet stollen. Nee het is de muis van je collega. Jij hebt namelijk de afgelopen 10 minuten naar je knipperende cursor zitten staren. Elke keer als je weer wilt beginnen met schrijven wordt je afgeleid door het klikgeluid van de andere muis.

Het is waar dat mensen zich vaker ergeren aan geluid dat bij anderen vandaan komt dan bij hunzelf. Een stille muis kopen doe je dus eigenlijk meer voor je omgeving. Toch valt er genoeg op te zeggen om ook voor jezelf zo’n geruisloze muis te kopen. Volgens dit onderzoek ligt de oorzaak van afgeleid worden in de mens, niet erbuiten.

Onbewust dagdromen mensen zo’n 47% van de tijd. In deze staat zijn we makkelijk te prikkelen voor omgevingsgeluiden. Onze hersenen zijn 24/7 bezig met het herkennen van signalen om te overleven. Dit is sinds de oertijd bij ons erin gegoten. Als je namelijk niet die ene hongerige leeuw hoort aankomen ben jij het haasje.

Thuiswerken

Sinds de pandemie zijn mensen een stuk meer thuis gaan werken. Dit heeft zo z’n voor- en nadelen. Wat betreft de geluidloze muis geeft dit nog een reden om er zo een aan te schaffen. Je zit namelijk al op elkanders lip en wanneer er concentratie vereist is wil je niet afgeleid worden door het klikken van de muis van de ander.

Bij het inrichten van een thuiskantoor wil je helemaal op je gemak zijn. Omgevingsfactoren moeten geminimaliseerd worden wil jij extra goed je werk kunnen doen. Een stille muis mag hierbij niet ontbreken. Zorg verder dat je muismat van goede kwaliteit is.

Hoeveel geluid produceert een muis eigenlijk?

Tijd voor het echte meetwerk. Zonder statistieken weten we natuurlijk niet waar we aan toe zijn. Hoeveel geluid produceert een muis als je klikt? Ongeveer 50 decibel is het antwoord. Soms staat het op de website van de producent, soms kun je het op internet vinden. Als je het echter met je eigen ogen wilt zien wat je oren horen kun je je mobiel erbij pakken. Er zijn genoeg apps beschikbaar waarmee je zelf kunt meten. Wij hebben het zelf ook geprobeerd en komen uit op 50 – 52 dB. In een stille ruimte kan dit best te horen zijn en is dus ook hoog genoeg om een hele lijn aan muizen zonder klikgeluid te maken. Maar de achtergrondruis van het dagelijkse leven is ongeveer 70 dB waarbij het in het niet valt. Je zult het in het constante geroezemoes van een publieke plek dus niet horen.

En hoeveel geluid produceert een stille muis zonder klik ter vergelijking? Een muis zonder geluid ligt ongeveer rond de 5 dB en is nauwelijks te horen. Ze pakken niet alleen de knoppen aan maar ook het scrollwiel is geruisloos. Bij de specificaties staat dat stille muizen zo’n 90% stiller zijn dan normale.

Wist je trouwens dat het geluid van de linker muisknop anders is dan die van de rechter? Sommige bedrijven doen het bewust en bij anderen staat op de website dat als zoiets voorkomt dat het dan een productiefout betreft. Toch is het wel handig voor herkenning om verschillende klikken te horen als je bezig bent. In sommige programma’s is het verschil tussen links klikken of rechts klikken subtiel en kun je dan het klikgeluid van de muis gebruiken om erachter te komen welke knop je hebt gebruikt.

Bij een geruisloze muis wordt dit natuurlijk een stuk moeilijker. Vaak gaat het hier dan om hele specifieke situaties. Over het algemeen wegen de voordelen van een muis zonder geluid op tegen het gebruiken van een die je wel hoort. Bovendien doen stille muizen qua prestaties niet onder voor andere muizen. Ze zijn even energiezuinig en even nauwkeurig. Dit kan je zien aan de DPI. Weet je niet wat dat is? Lees dan meer over wat DPI is.

Irritante kantoorgeluiden

Het klikken van de muis staat bij veel lijstjes in de top 10 van meest irritante kantoorgeluiden. Het is een heel herkenbaar fenomeen wat de grote merken heeft doen besluiten om een geluidloze stille muis te ontwerpen. Het effect wat het klikken heeft op mensen loopt uiteen: sommige vinden het slechts lichtelijk afleidend en het verdwijnt voor hen al snel naar de achtergrond, maar anderen kunnen er echt hun haren bij uittrekken. Een ander iets waar veel mensen op kantoor zich aan storen is een koude omgeving. Met koude handen werken is geen pretje. Een verwarmde muis schijnt goede reacties te krijgen van de mensen die het uitproberen.

Dan zijn er ook nog mensen die het vooral irritant vinden omdat het zo repetitief is. Elke klik klinkt ook zo goed als hetzelfde. Voor iemand die lijdt aan misofonie is het al helemaal niet te doen. Dit is een aandoening waarbij mensen zeer negatieve associaties aan een bepaald geluid koppelen. Als dit bij muisklikken gebeurd wordt een kantoorbaan zo goed als onmogelijk.

Hoe vaak klikken mensen gemiddeld per dag?

Is het niet gewoon makkelijker om het klikgeluid te negeren voor even? Daarna komt je focus toch wel weer terug. Zo simpel is het niet. Hoe vaak klikken we gemiddeld per dag? Zo’n 5.000 keer klikken we dagelijks op een muis. Laten we even rekenen. Een standaard kantoorbaan is 8 uur per dag. Dit is ongeveer 10 keer per minuut. Geen wonder dat als je eenmaal afgeleid bent je ook niet meer terug in je focus kunt. Op een gegeven moment ga je er op letten en dan krijg je het ook niet meer uit je hoofd.

Het is dus niet even een kwestie van doorbijten en daarna doorpakken. Het aantal klikken per dag is simpelweg te veel. Een stille muis is daarom een uitkomst. Wat is je meer waard? Ietsje meer betalen voor een stille muis of een pand vol afgeleide werknemers met irritaties?

Hoe maken ze een muis stil?

Wat maakt een stille muis nou zo geruisloos? Het verschil zit ‘m in het stukje wat contact maakt met de hardwareplaat. Het materiaal bepaald bovendien wat voor een type geluid er gemaakt wordt. Mensen hebben het gauw over een ‘plastic geluid’ of een ‘metaalachtig geluid’.

De bekende fabrikant Logitech schrijft in hun pdf waar de geluiden zoal vandaan komen:

  1. De voetstukken onder de muis tijdens het glijden over de muismat of een andere oppervlakte.
  2. Het draaien van het scrollwiel.
  3. Het klikken van de knoppen.

Hun geheim? Een rubbere aandrijver. Door het juiste materiaal te kiezen wordt de tik beter opgevangen en produceert het minder lawaai. Wat betreft het scrollwiel hebben ze de optische module vervangen door meer mechanische onderdelen. Het verschil in de voetstukken zit ‘m wederom in het materiaal wat ze gebruiken. De zogenaamde Plastic Lumber blijkt een stuk stiller te zijn dan de standaard Unsaturated Polyester.

Een geruisloze muis krijg je niet zomaar voor elkaar. Hier zit jaren onderzoek in omdat mensen in ieder geval dezelfde kwaliteit verwachten van een stille muis. Zo hebben deze onderzoeken ertoe geleid dat ze extra randjes toevoegen aan de binnenkant van de stille muizen om het geluid te dempen. Onder de knoppen zit namelijk een relatief grote leegte omdat de knoppen op de juiste hoogte moeten zijn om goed in de hand te liggen. Deze leegte is echter een versterker voor het klikgeluid. Met het toevoegen van de randjes voorkomen ze dat de geproduceerde klikken versterkt worden.

Hoe je zelf je muis stil kunt maken

Ook al is een stille muis slechts iets duurder dan een normale, hebben sommige mensen toch hun bezwaren. Misschien heb je die collega die echt nóóit iets weggooit voordat het helemaal tot op het bot versleten is. “Ja maar deze muis doet het toch nog gewoon? Wat zonde.” Krijg je dan als anders. Geen paniek. Met een paar vernufte trucs kun jij jouw normale muis ombouwen om alsnog een stillere muis te krijgen. Met deze aanpassingen maak je je eigen custom muis.

De eerste stap is natuurlijk voor het inbrengen van die extra randjes aan de binnenkant. Dit kan met vrij simpele materialen die je bij de bouwmarkt dan halen. Maak wel eerst een tijdelijke testvorm die je makkelijk kunt verwijderen om uit te vogelen hoeveel ruimte je hebt. Je wilt namelijk niet dat je daarna niet meer kunt klikken.

Een andere manier is het ontmantelen van de muis totdat je bij de interne aandrijver komt. Deze ligt verankerd in een kleine capsule. Open deze en vind het balkje wat het verlengstuk tegenhoudt. Vaak zit er nog speling in hoeverre het verlengstuk naar boven kan veren tegen het balkje aan. Door deze balk iets in te deuken naar beneden (schat, pak jij de hamer?) verklein je de afstand en daardoor ook het volume van de ‘klap’ tegen de balk.

Zelf een muis stiller maken

Ben jij meer visueel ingesteld en kom je hier niet uit? Neem dan een kijkje bij deze YouTube video voor meer uitleg.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Uitgelichte posts

Microsoft muisinstellingen wijzigen

De beste Microsoft muizen

Handleiding Logitech muis instellen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.