[rank_math_breadcrumb]

Optische muis met hoge DPI
Inhoudsopgave

Wat is DPI?

De afkorting DPI bij een computermuis staat voor het Engelse ‘Dots per inch’. Het is een getal wat uitdrukt hoe nauwkeurig een muis is. De meeste muizen werken aan de hand van een laser. Deze laser meet het verschil in ‘dots’ bij bewegingen en vertaalt deze naar een beweging van de cursor op het scherm. Hoe meer pixels het in kaart kan brengen, hoe nauwkeuriger het kan weergeven wat de daadwerkelijke beweging is geweest. Blokkeert er iets de laser van je muis? Grote kans dat je muis niet meer werkt.

De meeste mensen zeggen dat een muis met een hoge DPI vloeiender aanvoelt als ze de muis gebruiken. Vooral in de gaming wereld is het belangrijk dat een muis snel en nauwkeurig is. Hierbij zie je dat de computermuizen precies zijn afgesteld op de DPI die je nodig hebt. Zo zie je bij een strategie spel over het algemeen een andere DPI dan bij een schietspel.

Waarom is DPI belangrijk?

DPI is belangrijk omdat het de manier is waarop jij je muis gebruikt. Je ziet vaak bij oudere mensen dat ze niet gewend zijn aan de gevoeligheid van de nieuwe computermuizen. Een muis uit hun tijd had één standaard DPI, vaak een vrij lage.

Via het besturingssysteem zoals Windows kan je de DPI beïnvloeden als het je niet bevalt. Dit zorgt voor een redelijk accurate aanpassing, maar het is anders dan wanneer je de optie hebt om de DPI op de fysieke muis zelf aan te passen.

DPI is belangrijk omdat je wilt dat de gevoeligheid van je muis aansluit op het werk wat je doet. Als je gewoon normaal kantoorwerk doet maakt het niet heel veel uit hoe snel je muis gaat. Maar als je een professionele gamer bent hangt je prijzengeld ervan af. Ook is het verschil tussen een muis met een optische lens of een laser muis minder groot dan vroeger. Beide hebben hierdoor een verhoging in de DPI door de jaren heen meegemaakt.

Ook als je digitaal tekent of grafisch ontwerper bent wil je soms juist op een hele lage snelheid werken. In dit geval kun je heel precies de details verwerken in je grafische ontwerpen dankzij de DPI.

Heb ik een muis nodig met hoge DPI?

Je hebt niet altijd een muis nodig met een hoge DPI. De technologie maakt het mogelijk om tegenwoordig tegen redelijke kosten nauwkeurige muizen te maken. Dit betekent dat een hoge DPI vandaag de dag niet duur hoeft te zijn.

Kijk vooral naar hoe jij je muis gebruikt om te beslissen of je een muis nodig hebt met een hoge DPI. In de meeste gevallen heb je voor werk geen speciale DPI nodig. Wil je er op korte termijn een kopen? Kijk goed rond voor de beste muis aanbiedingen.

Bij ouderen bijvoorbeeld is het juist wenselijk om een muis met een lage DPI te nemen. Zij hebben vaak last van trillende handen waardoor een gevoelige muis onrustig over het scherm beweegt. Met een minder gevoelige muis heb je door de lage DPI als het ware een soort schokdemper om alsnog met redelijke vloeiendheid over het scherm te bewegen.

Muizen die DPI kunnen aanpassen

Veel muizen die gebruikt worden bij het gamen hebben een DPI die je kunt aanpassen. Hier zijn een paar extra knoppen voor aan de zijkant van de muis waarmee je makkelijk de gevoeligheid kunt aanpassen. In sommige games heb je dit nodig omdat je snel wilt wisselen van gevoeligheid. Neem bijvoorbeeld een shooter waarbij je vrij snel wilt kunnen bewegen met de muis om te kunnen reageren op wat er in het veld gebeurt. Maar wanneer je een vaste positie hebt ingenomen en je bent op grote afstand aan het richten wil je een stabiel richtpunt hebben en zet je de DPI lager.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.