[rank_math_breadcrumb]

Muisarm tot in de nek
Inhoudsopgave

Wat is een muisarm?

Een muisarm is een aandoening die ontstaat door herhaaldelijk dezelfde handelingen uit te voeren met een muis. Doordat je spieren en pezen elke keer dezelfde belasting krijgen te verduren slijten ze op een gegeven moment. Combineer dit met een slechte werkhouding waardoor het bloed niet goed doorstroomt in de handen en je hebt een recept voor een pijnlijke aandoening.

Een muisarm ontstaat dus door een repetitieve handeling met de arm waarmee je de muis bestuurt. Alhoewel de vingers en pols de meest genoemde probleemgebieden zijn strekt het gebied zich verder uit dan dit.

Het menselijk lichaam is gebruikt zelden één kleine spier(groep) voor het verrichten van een handeling. Doordat een slechte werkhouding of slecht gebruik van de muis inwerkt op gebieden ver buiten de vingers en pols zul je hier ook last van krijgen. Denk daarbij aan pijn in de onderarm, maar ook zelfs tot in de schouders en nek. Alles in het menselijk lichaam is verbonden.

Waardoor ontstaat een muisarm?

Een muisarm is een pijn die ontstaat door elke keer hetzelfde te doen achter de computer met een muis. Je ziet het vaak bij mensen die veel dezelfde dingen doen achter de computer of die simpelweg te lang de muis gebruiken zonder een pauze te nemen. Een muisarm ontstaat niet in één dag en is ook niet verholpen in één dag. Ook het gebruiken van een verkeerd formaat muis kan problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je een grote muis gebruikt als je grote handen hebt of dat je juist een minimuis koopt voor bijvoorbeeld je kinderen.

Wanneer het probleem eenmaal is ontstaan in een gedeelte van je lichaam moet je door vermindering van werklast, betere werkhoudingen, korter de muis gebruiken en minder stress een manier vinden om de pijn van een muisarm te verminderen. Vaak is niet één simpele oefening of bijvoorbeeld vaker rekken en strekken voldoende. Je hebt een algehele aanpak nodig die het hele lichaam aanpakt en deze behandelingen over een lange periode aanhouden wil de muisarm minder worden.

Wat kun je doen tegen een muisarm?

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen tegen een muisarm is voorkomen dat deze ontstaat. Door niet te veel achter de computer te zitten en de muis te gebruiken voorkom je het grootste gedeelte van een muisarm.

Als het er toch van gekomen is dat je met een muisarm te kampen hebt, is het zaak om je arm als geheel aan te pakken. Zorg ten eerst voor een goede werkhouding. Rug recht in de stoel, armen horizontaal met het bureau waarachter je zit.

Een computermuis zou niet te groot of te klein moeten zijn. Een natuurlijke grip betekent dat je moeiteloos over de muismat kan bewegen zonder dat je vingers een herstellende beweging moeten maken. Het beste is om de bloedsomloop te laten stromen. Denk aan de kamertemperatuur zodat je spieren niet te koud worden. Het eerste waar immers de warmte vandaan stroomt zijn de extremiteiten (armen en benen).

Neem tot slot vaak genoeg pauze om te rekken en strekken. Een krachtige work-out per dag doet ook wonderen, maar moet altijd in combinatie met regelmatige pauzes worden gedaan.

Een ergonomische muis kopen

Een laatste optie, en zeker een zeer effectieve, is een ergonomische muis kopen. Met het unieke ontwerp van de ergonomische muizen ga je een muisarm vanaf het begin tegen. Huisartsen zien een geweldig verschil in herstel bij het gebruik van een ergonomische muis. Ook zie je zelden mensen naar de huisarts stappen met muisarm gerelateerde klachten die gebruik maken van een ergonomische muis.

Het is niet eens een dure investering. Zo’n anti rsi muis is niet veel duurder dan menig andere muis. Het is voor iedereen betaalbaar en op de lange termijn scheelt het veel geld door lagere medische kosten. Voor een goede, effectieve voorzorg kies je voor een ergonomische muis om een muisarm tegen te gaan.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.