Ergonomische muis

Ergonomische muis

[rank_math_breadcrumb]

Met een ergonomische muis heb je weinig pijn bij langdurig gebruik. Alhoewel het nog een niche product is, zie je steeds vaker er een uitproberen en met succes. Het aantal ergonomische muizen gebruikers stijgt de laatste jaren stabiel. Er is nog niet veel reclame voor geweest maar mensen raden het meer mond-tot-mond aan.

Soms krijgen ze het als een cadeau van een vriend. Na een tijdje blijven ze de ergonomische computermuis gebruiken omdat het gewoon heel prettig werken is.

Wat is een ergonomische muis?

Ergonomie is dat de omgeving wordt ingericht naar de mens. Een ergonomische muis is dus helemaal naar het beeld van het menselijk lichaam gemaakt. Alhoewel ze bestaan, is een ergonomische, symmetrische muis moeilijk te vinden. De vorm is na lang ontwikkelen steeds meer verfijnd om zo veel mogelijk spieren aan te spreken die in beweging moeten blijven, terwijl de spieren die juist moeten rusten niets hoeven te doen. Je wilt een balans vinden tussen het stimuleren van de bloedsomloop en aantal overbodige spierspanningen zo laag mogelijk te houden.

Vaak ontstaat er kramp bij verkeerd gebruik van een muis. Bij een ergonomische muis zal je dit een stuk minder vaak tegenkomen. De vingers blijven warmer door een betere bloedsomloop en er zijn geen ophopingen van giftige stoffen in de bloedbanen vanwege een betere werkhouding.

Omdat een ergonomische muis geen vaststaand begrip is zijn er variaties. Sommige bedrijven leveren track balls, anderen leveren verticale muizen. Het is een los begrip waar door verschillende bedrijven een andere invulling aan gegeven kan worden. Het doel is echter wel altijd hetzelfde: het zo prettig mogelijk maken voor het menselijk lichaam.

Voordelen van een ergonomische muis?

De voordelen van een ergonomische muis zijn groot. Denk aan de verminderde pijn die je ervaart bij het gebruik op de lange termijn, zoals bij muisarm. De gezondheid staat voorop bij een ergonomische computermuis. Niet alleen voor het gevoel, maar ook concreet. Je zult minder vaak kramp krijgen tijdens het gebruik.

Als we de effecten doormeten op de lange termijn zien we dat mensen minder vaak naar de huisarts komen met klachten als RSI, een muisarm en andere repetitieve handeling gebaseerde aandoeningen. Je klikt behoorlijk wat aantal keren per dag op je muis. En dat allemaal in dezelfde houding. Op een gegeven moment slijt je lichaam dat het pijn krijgt. Met een ergonomische of verticale muis voorkom je dit zo veel mogelijk.

Waar kan ik een ergonomische muis kopen?

Tegenwoordig zijn de ergonomische muizen gewoon te koop in de grote online winkels. Vaak hebben ze een aparte vermelding onder ergonomische muis of verticale muis. De track balls zijn weer net iets anders en hebben dikwijls hun eigen categorie. Omdat ze dikwijls een aparte vorm hebben kunnen ze kwetsbaarder zijn dan andere muizen. In dat geval haal je een mouse case om zeker te zijn dat je er veel jaren gebruik van kunt maken.

Een ergonomische muis is helemaal ingericht voor één specifieke kant. Vaker wel dan niet zijn ze voor óf rechtshandigen of linkshandigen. Een linkshandige muis vinden is dan even wat meer werk.

Vroeger moest je hiervoor echt naar een computerspeciaalzaak. Tegenwoordig kan je ze bijna overal kopen waar ze de reguliere muizen verkopen.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.