[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

Ergonomische muis

De ergonomische muis bestaat nog niet lang. Met de opkomst van het beeldschermwerk en daardoor ook een toename van de RSI-klachten vond ook de ergonomische muis zijn intrede. Bij de orginele computermuis staat de hand in pronatie (handpalm naar beneden) en extensie (pols omhoog). De bewegingen gebeuren meestal vanuit de pols. De zijwaartse beweging naar de pink toe is ulnaire deviatie, naar de duim toe radiale deviatie. Deze bewegingen gebeuren voornamelijk door kleine spiertjes vanuit de pols. Langdurig spierwerk van de voorarm en extreme polsposities zijn echter gerelateerd aan overbelastingsletsels.

Ergonomsiche muizen in de strijd tegen RSI

Ergonomische muizen zijn speciaal ontworpen door ingenieurs, artsen en andere professionals om vermoeidheid en repetitieve stress te verminderen aan polsen, handen, schouders, rug en armen. Het merendeel van de ergonomische computermuizen wordt gekenmerkt door een verticale houding. Vaak wordt de term verticale muis in plaats van ergonomische muis gebruikt. Met een dergelijke muis wordt RSI voorkomen in een vroeg stadium. Andere muizen dwingen de bediener de onderarm te draaien waardoor de handpalmen naar beneden worden gericht. Dit is een niet natuurlijke houding en zorgt ervoor dat de onderarmspieren van de muisgebruiker voortdurend zijn aangespannen. Wat ergonomsiche muizen gemeen hebben is dat ze zodanig zijn ontwikkeld dat tijdens het gebruik de spanning op de spieren op de spieren minder groot is dan bij een standaard muis. Het simpele geheim van het kiezen van een goed ergonomische model is om te zoeken naar een model dat je in de ideale muispositie plaatst. Er zijn zogenaamde “verticale” muizen, die er op het eerste gezicht grappig en ongewoon uitzien, maar ze zijn ongeëvenaard in comfort en pijnbestrijding.

 

Het grote voordeel van de ergonomische muis is dat de hand en polsen zich in een minder belastende houding bevinden. De spanning op de spieren neemt hierdoor af. Klachten kunnen zodoende verminderen en door ook de werplek ergonomisch in te richten met bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel en een ergonomisch toetsenbord kan RSI in een vorge stadium al worden vermeden. Het verdient een aanbeveling om bij voorbaat al rekening te houden met mogelijke RSI Symptomen die kunnen ontstaan bij het gebruik van een computermuis. Met een ergonomische muis bent u hierop al voorbereid. Met de ergonomische muis neemt het comfort toe dat leidt tot een grotere productiviteit voor de gebruiker.

Een ergonomische muis is een goede stap. Een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel zullen bij het voor het eerst inrichten van een ergonomsiche werkplek de meeste meerwaarde vertegenwoordigen. Bij het bestellen van ergonomisch meubilair bij Sedus Bureaustoelen krijgt u 10% korting wanneer u vermelding maakt van Computermuis.com!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.