De oude muizen gebruiken een trackball. De reden waarom hier in de loop van de tijd vanaf is gestapt komt omdat op deze fysieke bal vaak vuil blijft hangen. Na een tijdje werkt de bal niet meer zo goed omdat het niet goed over de ondergrond rolt. De muis openmaken om schoon te maken kost extra tijd.
Dus jaren later was de optische muis op de markt geïntroduceerd. Er zit een ingebouwde gevoelige plaat en een lichtsysteem. Hiermee meet de muis de afstand die is afgelegd, terwijl het de informatie vertaalt naar een beweging van de cursor.
Wat is het verschil tussen een optische muis en een laser muis?
Zowel de optische muis als de laser muis werken volgens hetzelfde principe. Namelijk dat een lichtstraal gemeten wordt via een intern systeem aan de onderkant van de muis. Echter is de optische muis een stuk ouder dan de laser muis. Vooral de oudere modellen zijn een stuk onnauwkeuriger dan de laser muis. In latere modellen is dit enigszins bij getrokken.
Je zult zien dat als je de DPI vergelijkt dat een laser muis een hogere DPI heeft dan de optische muis. Dit betekent dat de laser gevoeliger is voor bewegingen dan de lichtstraal van de optische muis. Soms is dit echter niet wenselijk. Een hogere gevoeligheid betekent dat letterlijk alle bewegingen worden geregistreerd. Als je bijvoorbeeld last hebt van lichtelijk trillende handen is het af te raden, omdat dit de cursor onrustig op het scherm zal laten bewegen.
Een ander punt is dat de optische muis niet werkt op een glazen of spiegelende ondergrond. Op kantoor kan dit uitmaken. Als jij een prachtig glazen bureau hebt moet je dus of een muismat eronder leggen of geen optische muis gebruiken.
In het geval je een rustieke oude houten bureau hebt kan dit problemen geven voor de lasermuis. Deze computermuis is zo accuraat dat het zelfs de vezels van het hout meeneemt in de bewegingsregistratie. Omdat het licht onregelmatig afkaatst van de houtvezels verloopt het bewegen van de cursor niet vloeiend. Soms hebben optische muizen hier ook last van. In dit geval kun je het beste old school gaan met een trackball of een muismat aanschaffen met een harde laag aan de bovenkant.
Hoe werkt een optische muis?
Een optische muis werkt aan de hand van licht wat wordt uitgezonden aan de onderkant van je muis. Doorgaans is dit infrarood licht wat je niet kunt zien. Dit licht weerkaatst op de ondergrond en komt terug in het meetsysteem. Heb jij ooit wel eens gedacht dat je muis het niet meer deed, maar dat kwam omdat er een vuiltje onderin vlak voor het meetsysteem lag? Dat komt dus omdat het licht niet goed verzonden en teruggekaatst werd.
Een stabiele, evenredige ondergrond is hierom het beste om te gebruiken. Muismatten geven de perfecte bodem voor het licht om te weerkaatsen. Dit is tevens het probleem bij een spiegel of een glazen bureau. Het licht gaat er dwars doorheen en komt niet meer, of verstoord, terug. Het meetsysteem kan daardoor niet registreren wat de beweging precies is geweest en je cursor blijft stilstaan op het scherm.
Hoe werkt een laser muis?
Een laser muis werkt op ongeveer dezelfde manier. In plaats van ledlampen wordt hier een geavanceerde laser voor gebruikt. Met deze nieuwe technologie is het mogelijk om veel nauwkeuriger de bewegingen te meten. Zoals besproken heeft dit ook zo z’n nadelen. Vaak komt het erop neer dat je goed moet kijken waarvoor en in welke situatie je de laser muis wilt gebruiken.
Blijf je voor een lange tijd in dezelfde kamer waar je de ruimte hebt én heb je bij het gebruik van de muis de hoge nauwkeurigheid nodig zoals bij schietspellen? Dan is een laser muis uitstekend. Ben je echter vaak op weg waardoor je in niet al te beste omstandigheden nog even wat werk wilt doen zoals onderweg op het vliegveld of in de trein? Dan is het beter om een gewone, draadloze muis te gebruiken.