Zittende vrouw zonder voetensteun

Wat is een ergonomische voetensteun?

[rank_math_breadcrumb]

Een ergonomische voetensteun is onmisbaar voor een gezonde werkomgeving als je veel op kantoor werkt. Het is een verhoging die je onder het bureau plaats waaraan je werkt. Op deze manier kun je het hoogte verschil tussen de onderkant van je voeten de grond overbruggen. Ze zorgt er als het ware voor dat je benen niet los hangen boven de grond.

Een ergonomische voetensteun heeft vaak een simpel ontwerp omdat het vooral effectief moet zijn in wat het doet. Je ziet er nauwelijks wat van vanaf de buitenkant dus het hoeft niet heel mooi te zijn. Het is vaak een plat oppervlak wat recht op de grond staat of het heeft de vorm van een druppel voor beide voeten. In dit laatste geval is het ergonomische voetenbankje bedoeld om ook de onderkant van de voeten te masseren tijdens het werken. Een uitvoering met twee aparte pedalen geeft natuurlijk iets meer mogelijkheden om het op de situatie aan te passen. Qua materiaalkosten is een ergonomische voetensteun niet duur en dit zie je terug in de prijs.

Waarvoor is een ergonomische voetensteun?

De voornaamste functie van een ergonomische voetensteun is het stimuleren om een gezonde werkhouding aan te nemen. Dit gaat op meerdere manieren. Ten eerste omdat de benen niet worden afgekneld door de stoel. Wanneer je benen niet de grond aanraken in rust gaan mensen vaak en van deze twee dingen doen. Of ze gaan verder naar voren op de stoel zitten waardoor de bekken onder een te kleine hoek komt te staan. Deze druk is niet goed voor de bekken en de ruggenwervels. Of ze laten de benen hangen boven de grond, wat ervoor zorgt dat er aan de onderkant druk opbouwt en de bloedvaten afknelt.

Ten tweede geeft het meer flexibiliteit in de hoogtes die je kunt instellen bij je bureau. Een voetsteun onder het bureau betekent namelijk dat je nog een verstelbaar onderdeel hebt wat je kunt aanpassen naar de perfecte ergonomische houding. Het komt regelmatig voor dat een werktafel te hoog of te laag is voor de persoon die erachter zit. In het geval dat het te hoog is kun je de bureaustoel nu dus een tikje hoger zetten en alsnog met beide benen de grond aanraken.

Ten derde zijn de ergonomische voetensteunen bedoeld om een actieve werkhouding te bevorderen. Dankzij het verstelbare ergonomische voetensteun met bewegende onderdelen ben je actief bezig om je lichaam te gebruiken tijdens het werken. Hoe dit werkt is bijvoorbeeld omdat de pedalen waar je op rust kunnen bewegen. Omdat je onbewust gaat duwen aan de ene of de andere kant wissel je vaak van houding. Dit is gezond omdat het de doorbloeding bevordert.

Je zou het niet zeggen, maar een goede zithouding begint vanuit de benen en dringt helemaal door tot aan de bovenkant van het lichaam. Het is niet ongewoon als artsen iemand behandelen die last van de rug en nek heeft, waarbij de oorzaak helemaal bij de benen te vinden is. Het is dus voordelig om naar het complete plaatje te kijken wanneer je je bezig gaat houden met de ergonomie.

Een voetsteun onder bureau

Een voetsteun onder het ergonomisch bureau moet vooral niet veel ruimte innemen. Je wilt dat het onder elke tafel past. Of je nu een groot hoekbureau op kantoor hebt of een simpele tafel thuis. Daarom is de ergonomische voetensteun compact in formaat en lichtgewicht. Dit maakt het onder andere geschikt om mee te nemen naar werk of wanneer je bijvoorbeeld op reis nog hier en daar aan een bureau zal werken.

De verschillende hoogtes zijn makkelijk in te stellen met een kliksysteem die je na het instellen van de juiste hoogte vergrendelt. In andere gevallen kun je niet alleen de hoogte verstellen maar ook de hoek van de voetenbank. Je kunt het dus plat laten liggen of meer naar je toe gekanteld. Afhankelijk van hoe je werkt geeft dit meer opties om verschillende werkhoudingen aan te nemen. Want denk eraan om vaak te wisselen van positie, dat komt de bloedsomloop alleen maar ten goede. Je wilt niet zomaar wegglijden wanneer je je voeten op het voetenbankje laat rusten. Daarom zit er altijd een antislip laag onderaan zodat het vast staat op de grond. Maar er zit ook een antislip laag op de desbetreffende verstelbare ergonomische voetensteun. Hierdoor glij je nooit weg of zal je ook het bankje niet onbewust wegduwen.

Een uitzondering hierop is de speciale uitvoering met wielen. Dit heeft echter een bedoeling. Doordat er wielen onder zitten moet je met kleine bewegingen de plaats stabiliseren. Door deze herstelbewegingen blijf je actief tijdens het werken.

Een verstelbare voetensteun is ergonomisch

Niet elk bureau heeft dezelfde afmetingen. Juist op een dynamische werkplek is een verstelbare voetensteun ergonomisch. Doordat je niet van tevoren kunt weten of je aan de juiste hoogte tafel zal werken is het verstelbare systeem uitermate handig. Hiermee heb zelf in de hand hoe hoog je het instelt. De meeste hebben een bereik van 5 – 15 cm en andere hebben 15 – 25 cm. Met deze afmetingen heb je altijd wel een goede oplossing, of je nu op kantoor werkt of thuis.

Ook al is het maar een kleine ingreep met een simpel voorwerp, het aanschaffen van een ergonomische voetensteun is een investering in jezelf. Op de lange termijn is deze goedkope aanschaf het zeker waard. De hoeveelheid lichamelijke klachten die je ermee uitspaart maakt het voor iedereen eigenlijk de moeite waard. Het is bewezen dat een goede werkhouding niet alleen de gezondheid ten positieve komt, maar dat het ook de productiviteit verhoogt.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.