Ergonomische bureaus op kantoor met stoelen

Wat is een ergonomisch bureau?

[rank_math_breadcrumb]

Een ergonomisch bureau is een werktafel die is afgestemd op jouw lichaam. Het bevordert een goede, gezonde werkhouding waardoor je op de lange termijn minder last krijgt van kwalen die te maken hebben met rug- en nekklachten. Door jouw lichaamsmaten te meten en het ergonomische bureau erop in te stellen maak je maximaal gebruik van de gezondheidsvoordelen die het biedt. Je hebt dan namelijk een werkomgeving die precies op jouw lichaam is afgestemd, waardoor je minimale belasting van je spieren en botten hebt.

Hoe efficiënter de krachtenverdeling op jouw lichaam, hoe langer je lichaam gezond blijft. Zeker bij repetitieve handelingen is het belangrijk dat het zo min mogelijk belasting op jou heeft. Je goede werkhouding loopt helemaal van boven tot aan beneden met een voetensteun. Een ergonomisch bureau is een van de stappen die je kunt nemen naar een gezonder leven, maar werkt het beste met de andere oplossingen op het gebied van ergonomie.

Hoe werk je ergonomisch aan je bureau?

Je werkt aan een ergonomisch bureau door je bureautafel en je stoel perfect op elkaar in te stellen. Dit betekent Dat je ergonomisch bureau van 65 cm tot 125 cm hoogte versteld kan worden, naar gelang jij wilt werken. Om zo min mogelijk schouder- en armklachten te krijgen zorg je ervoor dat je in rust met je ellebogen op het ergonomische bureau of op je armleuningen rust. De hoek van de elleboog moet minimaal 90 graden zijn om effectief te zijn.

Dit is niet het enige. De basis van je lichaam is even belangrijk. Je fundament, dus je benen, moeten ook een goede werkhouding hebben om een effectief geheel te vormen voor je gezondheid. Let er daarom op dat het gewicht evenredig is verdeeld over beide voetzolen. Bovendien moeten je benen ook met minimaal 90 graden beide op de grond staan.

Goed werken aan je ergonomische bureau betekent geen stilstand. Door statisch te werken hopen gifstoffen zich op in je gewrichten bloedbanen. Zorg dus voor voldoende beweging tussen de werkzaamheden door voor een goede doorbloeding en het jong houden van de armen en benen. Je wilt de stress van het herhaaldelijke werk eruit halen door efficiënt te werken aan je ergonomische bureautafel.

De voordelen van een ergonomische bureautafel

De voordelen van een ergonomische bureautafel zijn voor werknemers dat ze minder last van nek-, rug-, arm- en schouderklachten krijgen. Het op kantoor werken met lange dagen is bewezen dat het behoorlijk schadelijk is voor je lichaam op de lange duur. Je lichaam krijgt allerlei aandoeningen van dezelfde taken elke dag uit te voeren. Met een ergonomisch bureau heb jij op latere leeftijd een betere gezondheid waardoor je langer kunt genieten van je baan op kantoor.

Inmiddels heeft de markt zich ontwikkeld waardoor de keuze groot is in deze categorie producten. Je vindt overal wel een geschikte afmeting en kleur voor. Zo kun je gerust je gang gaan met het ontwerp van het interieur waarbij je tegelijkertijd de weet hebt dat er voldoende maten en kleuren beschikbaar zijn om dit concept te realiseren op de werkvloer.

Voor de werkgever heeft een ergonomisch bureau ook z’n voordelen: er is minder ziekteverzuim omdat je werknemers een betere gezondheid hebben. De prestaties gaan omhoog omdat er minder sprake is van pijntjes tijdens het uitvoeren van het werk. Over het algemeen zijn je werknemers meer tevreden op de werkvloer waardoor ze dankzij een ergonomische bureautafel net dat stapje extra willen zetten voor hun baan.

Speciale kamer? Een ergonomisch hoekbureau

In sommige kamers heb je niet genoeg aan een standaard ergonomisch bureau. In dit soort speciale kamers is het beter ingericht voor een hoektafel. Maar waar haal je die? Gelukkig zijn er ook ergonomische hoekbureaus te verkrijgen zodat je ook deze kamers kunt indelen op de manier hoe je wilt en nog steeds de maximale gezondheidsvoordelen bieden aan jezelf of je werknemers.

Een ergonomisch hoekbureau is precies zoals de andere bureaus maar heeft een hoek. Dit betekent dat je niet alleen en werkoppervlakte voor je beschikbaar hebt, maar ook naast je. Dit is uitermate handig voor speciale werkomgevingen waarbij je bijvoorbeeld een telefoon of een extra scherm naast je beschikbaar wilt hebben. Met een ergonomisch hoekbureau hoef je dus niet in te leveren op de gezondheid terwijl je wel de maximale functionaliteit van de kamer en de indeling ervan gebruikt.

Het klassieke ergonomische slingerbureau

Een slingerbureau is het klassieke voorbeeld van een ergonomisch bureau. In rap tempo hebben deze tafels een plekje verworven binnen de kantoorruimtes. Dit is ook niet zo verwonderlijk omdat het degelijke producten zijn voor een goedkope prijs. Door middel van een slinger aan de zijkant van de tafel maak je het op een bepaalde hoogte vast. Deze hoogte is afhankelijk van wie erachter staat. Zoals gezegd draait de ergonomie om het individu en zijn/haar lichaam. De grootte en lengte van de lichaamsdelen bepalen wat de perfecte instelling is van het ergonomische slingerbureau.

Dit is een vrij simpele uitvoering waar weinig mis kan gaan. Er zijn weinig bewegende onderdelen je maakt geen gebruik van elektrische of digitale functies. Het is dus een manier om waarvan je op lange tijd weet dat het z’n kwaliteit behoudt.

Het nieuwe elektrische ergonomisch bureau

Een elektrisch ergonomische bureau is de nieuwe ontwikkeling in de markt. Met deze elektrische werktafel hoef je zelf geen moeite te doen om de juiste hoogte in te stellen. Je drukt simpelweg op een knopje en het ergonomisch bureau stelt zich vanzelf in de juiste verhouding in.

Ze hebben bepaalde standaardprogramma’s waardoor je vaste hoogtes in kunt programmeren. Deze hoogtes kun je dan snel terugvinden wanneer je telkens wisselt van hoogte of van persoon wie het gebruikt.

Het heeft een makkelijke interface waardoor het door iedereen op de werkvloer gebruikt kan worden. Zo kun je het ook in een kamer neerzetten waar elke keer andere mensen gebruik zullen maken van het ergonomische bureau. Deze is toch makkelijk te verstellen dus het maakt niet uit wie er eventjes komt werken, het is snel afstemmen en werken maar!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.