[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

De geschiedenis van de computermuis

De computermuis heeft een lange geschiedenis. Nog voordat de PC zijn intrede deed was de computermuis er al in zijn eerste vormen. Vanuit het Canadese leger werden tal van onderzoeken verricht om slimmer en effectiever te navigeren via een trackball. De hedendaagse computermuis kreeg vorm in de jaren 60. Hiermee kent de computermuis nu een geschiedenis van zo’n 50 jaar. De computermuis werd in 1963 ontwikkeld door Douglas Engelbart en William English. Het onderzoek en de ontwikkeling naar de computermuis vond plaats in het Stanford Research Institute, het SRI ( niet te verwarren met RSI). Douglas Engelbart introduceerde op 9 december 1968 de eerste computermuis. Vanaf 17 november 1970 heeft Douglas Engelbart het patent in handen. Engelbart wist overigens de computermuis niet aan het grote publiek te slijten waardoor zijn patent verliep voordat hij er goed en wel iets aan had verdiend. Volgens onofficiële bronnen, maar een veelgehoord geluid, was het overigens Bill English die daadwerkelijk in staat was om het eerste prototype van de X-Y-positie-indicator (de eerste computermuis) te fabriceren.

Deze eerste computermuis bestond uit slechts één knop. Al snel kwam Engelbart erachter dat dit niet erg praktisch was. Het gevolg was dat zij drie knoppen op de nieuweversie computermuizen bevestigden, waarvoor zij simpele drukschakelaars gebruikten. Doordat men in de jaren 60 en in mindere mate ook in de jaren 70 nog niet in staat was om de knoppen en de computermuis op micro-formaat te produceren konden was het niet mogelijk om meer dan 3 knoppen op een computermuis te fabriceren. In de geschiedenis van de computermuis nam miniaturisatie een belangrijke rol in. Toen deze ontwikkeling toepasbaar werd verschenen er meer geavanceerde computermuizen.

Engelbart, in 1972, in dienst van Xerox, ontwikkelde zijn eerste computermuis verder tot een soort ‘balmuis’. Deze balmuis stond in verbinding met wieltjes, zodat de computermuis makkelijker te bewegen was. Pas in 1981 verscheen Star op het toneel. Star leverde een complete PC met computermuis. Doordat Star voor het eerst het concept van Windows voor de particuliere markt introduceerde ( een bureaublad met iconen en bestanden ) was dit ook noodzaak. Tot dusver hadden verreweg de meeste computersysteem een DOS-besturingssysteem.

De eerste computermuizen waren primair en gebaseerd op verschillende wieltjes die in verbinding stonden met een as die een elektrisch veld beïnvloedden. Sinds het einde van de jaren 80 kwamen er meer computermuizen op de markt die de beweging van de bal met een optisch systeem vertaalden in een signaal. Hierdoor werden computermuizen goedkoper, maar ook sneller en preciezer. De optische muis neemt als het ware in hoog tempo opnames van het bureaublad. Door te kijken naar de veranderingen wordt de beweging van de computermuis bepaald. Hoe meer opnames er per seconde kunnen worden gemaakt, hoe accurater de computermuis is. De moderne computermuis maakt tegenwoordig minstens 900 opnames per seconde.

De computermuis werd bijzijn intrede met de PC verbonden via de seriële poort. In de jaren 90 nog werden computermuizen met de PC verbonden via een PS/2-interface. Vandaag de dag is de computermuis draadloos of communiceert het met een USB-stekker. De dataoverdracht gebeurd via de nieuwste draadloze netwerken, zoals bleautooth en infrarood. Vandaag de dag is Logitech de meest populaire computermuisfabrikant. In 1984 introduceerde Logitech de eerste draadloze muis en in 2004 de eerste laser computermuis.

De computermuis met populaire en handige scrollwiel wordt sinds 1995 verkocht. In 1996 nam dit een vlucht toen Microsoft het scrollwiel gebruikte voor de Intellimouse. Tegenwoordig is vrijwel iedere computermuis uitgerust met één of meerde scrollwielen.
Vandaag de dag zijn de meeste computermuizen met tal van knoppen uitgerust. Dit was echter niet altijd zo. Zelfs tot 2005 leverde Apple haar computersystemen met een computermuis voorzien met slechts één (!) enkele knop. De standaard is nu twee knoppen, maar dikwijls is een computermuis met meer dan twee knoppen uitgerust. Denk maar eens aan de game computermuis.

Met de komst van de computermuis, toetsenborden en beeldschermen is er ook een groot probleem bijgekomen: RSI. RSI bestaat in vele, verscheidene vormen en wordt door tal van oefeningen teruggedrongen, maar ook heeft het de komst van een nieuw type computermuis ingeleid: de ergonomische computermuis. De ergonomische muis bestaat in verschillende vormen, maar ze onderscheiden zich van de ‘normale’ computermuis doordat de gebruiker ze op een andere vasthoud. Ook ergonomische toetsenborden nemen in populariteit toe. Vast staat wel dat de geschiedenis van de computermuis nog lang niet ten einde is.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.