[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken, wat houdt dat precies in? Is dat enkel het ergonomisch inrichten van de werkplek of heeft u zelf nog invloed op het ergonomisch werken?

Uiteraard helpt een ergonomisch ingerichte werkplek, maar u kan zelf ook al een aantal ergonomische standaarden aan houden. Zelfs met het meest ergonomische materiaal dient u zich onder andere bewust te zijn van de arbeidsintensiteit, werkdruk, afstanden tot uw computer en bureau, uw houding en de hoogte van uw bureau.

Verscheidene studies hebben aangetoond dat lopendebandwerkers, caissières, schilders en vooral kantoorwerkers vaak geconfronteerd worden met klachten zoals hoofdpijn, stress en vermoeidheidverschijnselen. Dit zijn symptomen die ook bij andere beroepen veelvuldig voorkomen. Kantoorwerkers hebben vaak ook spierpijn, peesontstekingen en gewrichtsproblemen. Dergelijke problemen zijn meestal onderdeel van RSI klachten.

De oorzaak van deze problemen lijkt dikwijls divers, maar met RSI oefeningen en het inrichten van een ergonomische werkplek kunnen de klachten verholpen worden. Slecht kantoormeubilair en dan vooral een slechte bureaustoel zijn vaak de boosdoener in de ogen van kantoorwerkers. De werkelijkheid ligt een stuk genuanceerder, waarbij ook rekening gehouden dient te worden met het gedrag van de gebruiker. Onderstaand kunt u een keuze maken uit verschillend kantoormeubilair, waarbij u bij ieder leest hoe u uw werkplek ergonomisch kan inrichten en aan welke richtlijnen u zich zou moeten houden:

Ergonomisch werken draagt er aan toe bij dat de stress verminderd. Dat is niet alleen positief voor uw ergonomische klachten, maar ook voor andere ziekten die kunnen ontstaan als gevolg van stress. Ook andere ziekten waarbij de oorzaak soms lastiger is vast te stellen wilt u natuurlijk voorkomen, zoals kanker of een herseninfarct. Bij laatstgenoemde leest u hoe een herseninfarct kan behandelen.

Ergonomisch werken op kantoor is zeer belangrijk. Een ergonomische werkhouding en werkplek zorgt ervoor dat je optimaal kunt presteren in bijvoorbeeld jouw kantoorruimte in Amstelveen of kantoorruimte in Amsterdam. Het is belangrijk dat je recht tegenover je beeldscherm zit en dat je bureau niet te hoog of laag staat. Het is daarnaast aan te raden dat je scherm op de goede hoogte zit. Gebruik eventueel een schermverhoger of monitorstandaard.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.