[rank_math_breadcrumb]

Hand houdt Apple telefoon Iphone vast met apps
Inhoudsopgave

Software is iets wat echt niet meer weg te denken is in deze tijd. Van je telefoon tot je laptop tot alle grote systemen in bedrijven, je gebruikt het overal! Zonder deze software zou jij niet zo gemakkelijk contact kunnen leggen met je vrienden of online spullen bestellen. Het is dus echt een groot deel van ons dagelijks leven. Maar wat is software nou precies? Wij vertellen het je!

Wat is software?

Wat is software precies? Software is eigenlijk een verzamelnaam voor alle programma’s en apps die jij gebruikt op apparaten zoals je computer of telefoon, maar ook voor hele systemen zoals Windows en iOS. Software zorgt er eigenlijk voor dat hardware, het fysieke product, doet wat het moet doen! Zonder software zou je eigenlijk niks kunnen met je telefoon of computer, en eigenlijk is dat eigenlijk best gek omdat de meeste er best weinig van afweten.

Systeemsoftware

Systeemsoftware is een soort software die je op elk apparaat nodig hebt. Denk hierbij aan Windows, Android, Linux en alle andere systemen die je op je telefoon of computer hebt zitten. Zonder deze software zou je apparaat niet doen wat je wilt en is het eigenlijk onbruikbaar. Systeemsoftware zorgt ervoor dat jouw telefoon of computer goed met je apps samen kunnen werken.

Applicatiesoftware

Naast systeemsoftware is er ook applicatiesoftware, of wel beter bekend als ‘’apps’’. Applicatiesoftware zijn programma’s die specifieke taken uitvoeren. Er zijn echt duizenden verschillende apps die allemaal een andere ervaring bieden.

Apps op je telefoon

De meeste gebruikte applicatiesoftware van deze tijd zijn toch wel de apps op een telefoon. Denk hierbij aan spelletjes spelen of sociale media, maar zelfs dingen die zo normaal lijken zoals berichten versturen en je agenda! Bekende voorbeelden van apps zijn bijvoorbeeld Whatsapp en Facebook, maar ook je camera-app of Candy Crush!

Programma’s van bijvoorbeeld Office en Google

Een ander voorbeeld wat veel gebruikt wordt in vooral het werkleven zijn programma’s zoals Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) en Google Workspace (Docs, Sheets, Slides). Deze programma’s zijn echt onmisbaar voor vele bedrijven en scholen om werk met elkaar te kunnen delen.

Software voor bedrijven

Bedrijven gebruiken vaak gespecialiseerde software om het hele productie- en bestelproces te beheren! Voorbeelden hiervan zijn ERP-software (Enterprise Resource Planning) zoals SAP en Oracle, CRM-software (Customer Relationship Management) zoals Salesforce, en andere tools voor projectbeheer, boekhouding en personeelsbeheer. Software op maat laten maken is naast de standaard software, ook iets wat vaak gebruikt wordt bij grote bedrijven. Zo is een systeem precies naar wens en loopt alles nog soepeler.

Toekomst van software

De toekomst van software ziet er veelbelovend uit met de opkomst van kunstmatige intelligentie, machine learning, en het Internet of Things (IoT). Deze ontwikkelingen zullen leiden tot nog betere apps en programma’s. Het eerste jaar nadat Chat GPT uitkwam zag je al een gigantisch verschil in hoe mensen met apps omgaan. Software zal zeker een nog belangrijkere rol in ons dagelijks leven spelen. Let dus goed op wat de nieuwe trends zijn! Je zal er zeker baat bij hebben om bij de tijd te blijven.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.