In de loop van de jaren hebben artsen, wetenschappers en geleerden gekeken naar wat een goede zithouding voor aan het bureau is. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het vooral rechte hoeken moeten zijn of zelfs iets ruimer, ongeveer 100 graden. Bovendien denken mensen vaak dat de benen het belangrijkste lichaamsdeel is om op te letten bij het krijgen van een goede zithouding aan het bureau, maar het is de bekken. De bekken bepaalt voor een groot deel (naarmate de hoek) de druk op de wervels. Er zit een natuurlijke kromming in die door lichtelijk naar achter te leunen behouden blijft.
Op welke manier heb je een goede zithouding aan het bureau?
Een goede zithouding aan het bureau krijg je niet door je op één gebied te richten. Je voeten, handen, ellebogen, knieën, schouders, benen, armen, rug en nek maken een compleet plaatje van de juiste zithouding. We zullen hieronder een voor een deze onderdelen benoemen zodat jij volledig weet hoe je de volgende keer goed achter je bureau zit.
Ergonomische houding bureau
Het bureau is het centrale punt waar het om draait. Je laptop, beeldscherm, telefoon en je schrijfgerei staan erop. Een ergonomische houding achter je bureau krijg je door alles zo veel mogelijk recht voor je te hebben. Natuurlijk is dat niet met alle spullen mogelijk, maar je kunt wel de voorwerpen die je het vaakst gebruikt het meest voor je zetten. In de meeste gevallen is dit dus je beeldscherm. Daarna kun je als je lang gaat bellen bijvoorbeeld of veel schrijfwerk hebt je individuele items zo plaatsen dat je hier recht voor zit.
Voor een goede zithouding achter het bureau stel je de hoogte zo in dat je schouders in rust naar beneden hangen. Zorg ervoor dat ze niet gespannen en opgetrokken zijn. De ellebogen dienen met een hoek van 90 graden op het bureau te leunen.
Goede zithouding stoel aan bureau
Een goede zithouding in je stoel aan het bureau krijg je door diep in je stoel te zitten. Je rug moet over de volledige afstand steun krijgen van de rugleuning. Dit voorkomt dat je voorover buigt waardoor de hoek van je bekken, benen en rug te klein wordt. Wederom moet deze hoek 90 graden zijn, het liefst zelfs nog meer. In een autostoel bijvoorbeeld hel je lichtelijk naar achter waardoor de hoek open komt te staan. Bij het werk achter een werktafel is dit echter niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, is het zitvlak te verhogen waardoor je zitvlak hoger komt te staan dan waar je benen over de stoel heen hangen.
Zorg ervoor dat je minimaal een vuist tussen het einde van de stoel en je knieholte kunt steken. Bovendien wil je dat je benen lichtelijk naar beneden lopen omdat je verhoogd zit. Dit bevordert de natuurlijke houding van de kromming in de onderrug. Een goede zithouding op de stoel is essentieel voor de gezondheid op de lange termijn.
Goede zithouding met computermuis en toetsenbord
Hoe jij je computermuis en toetsenbord vasthoudt bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel last je krijgt van je schouders en onderarmen na verloop van tijd. Een goede zithouding aan je bureau in het licht van computermuis en toetsenbord betekent dat je toetsenbord enigszins verder op de tafel ligt dan direct op de tafelrand. Hierdoor kun je je handen en een gedeelte van je onderarm laten rusten op de tafel terwijl je typt. Je wilt zo veel mogelijk bewegingen maken met je handen in plaats van met je polsen. Je polsen zijn namelijk erg kwetsbaar voor het ontwikkelen van pijntjes.
Dit advies van voornamelijk je handen bewegen geldt ook voor het gebruik van de computermuis. Omsluit je muis goed met je hand zodat je niet alleen met je vingers de muis tilt. Een grote muis voor grote handen en een kleine muis voor kleine handen is het beste. Met een goede zithouding aan je bureau hoef je nooit te ver te leunen om je muis te besturen.
Wissel vaak voor een goede zithouding aan bureau
Hoe goed je zithouding aan je bureau ook is, op een gegeven moment wordt het tijd om van houding te veranderen. Je lichaam geeft vaak te laat aan wanneer het tijd is om te veranderen van positie. Je wilt de tijd dat je achter je werktafel op kantoor zit goed in de gaten houden. Minimaal 20 tot 30 minuten per zithouding is ideaal. Hierdoor voorkom je dat gifstoffen zich ophopen in je gewrichten en zenuwknopen. Je kunt even lekker rekken en strekken om vervolgens in een iets andere houding verder te gaan met werken.
Het afwisselen van de zithouding aan het bureau is minstens net zo belangrijk als het aannemen van de juiste positie. Zorg ervoor dat je hier even veel aandacht voor hebt, het is immers je gezondheid waar we het over hebben.
Bewegen is net zo belangrijk als goede zithouding aan bureau
Bewegen geeft een tijdelijke ontspanning aan het lichaam waardoor het de herhalende taken na een poos weer kan hervatten zonder schade op te lopen. Doe je deze pauzes niet tussendoor dan krijg je na verloop van tijd te maken met vervelende aandoeningen. Door te bewegen breng je de bloedsomloop op gang wat je cellen jong houd en gifstoffen niet te kans geeft je weefsels aan te tasten.
Bewegen is daarom net zo belangrijk als een goede zithouding aan het bureau en kan zelfs worden gezien als een onderdeel van het geheel. Het gaat er namelijk om dat je ergonomisch te werk gaat zonder te veel je spieren en gewrichten te belasten. In de hedendaagse maatschappij is het normaal om een kantoorbaan te hebben. Nu dit normaal is geworden moeten we wel ons leven erop aanpassen zodat het ons niet in de weg gaat zitten. Want de mens is eigenlijk niet gebouwd om zo lang achter elkaar te zitten. Door de technologie hebben we niet in de gaten dat we niet luisteren naar wat onze rug te vertellen heeft. Liggen of staan geeft minder belasting en we doen er goed aan het zitten zo veel mogelijk af te wisselen met een staande of liggende houding. Vandaar dat er tegenwoordig zit sta bureaus zijn om precies dit te doen tijdens werktijd.
Een andere oplossing is dat je de goede zithouding achter het bureau afwisselt met regelmatig bewegen. Elk half uur even lopen of oefeningen doen is het beste. Bovendien wil je bij een levensstijl waarbij je overdag niet veel beweegt elke dag minimaal een uur intensief sporten. Dit zorgt ervoor dat je toch de nodige hormonen aanmaakt en je cellen blijft vernieuwen. Het resultaat is dat je langer jong blijft terwijl je toch een kantoorbaan beoefent. Dit is de laatste toevoeging aan de ergonomische houding aan het bureau.