[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

RSI Soorten

Soorten van RSI zijn er ruwweg in twee verschillende soorten. De eerste soort RSI wordt gekenmerkt door aandoeningen aan het bewegingmechanisme. De tweede vorm van RSI is diffuse RSI. Bij diffuse RSI gaat het om schade aan de zenuwen en deze vorm van RSI houdt zeer sterk verband met bepaalde activiteiten in het beroepsonderwijs.
Computermuis.com heeft de diverse varianten binnen de soorten RSI hieronder geplaatst. Advies om RSI te voorkomen, het behandelen van RSI en bij welke beroepen RSI vaak voorkomt kan worden gevonden in hun respectievelijke categorieën

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van slijmbeurs. Een slijmbeurs is een zakje met vloeistof, die het mogelijk maakt twee oppervlakken te bewegen zonder wrijving in aparte richtingen. Slijmbeurs is meestal gevestigd in delen van het lichaam waar de spieren of pezen glijden over de gewrichten zoals de knie, schouder en elleboog.
Vaak wordt bursitis veroorzaakt door voortdurende wrijving op de slijmbeurs, waardoor de slijmbeurs in slechte staat verkeerd

 

Cubitaal tunnel syndroom

Cubitaal tunnel syndroom veroorzaakt pijn, verlamming of gevoelloosheid van de ringvinger en pink, bij het bewegen van de arm. Het wordt veroorzaakt wanneer de Ulnaris zenuw wordt afgekneld langs de rand van de elleboog. De compressie zorgt voor tintelingen of een pijnlijk gevoel. Cubitaal tunnel syndroom is niet te verwarren met carpaal tunnel syndroom, omdat carpaal tunnel syndroom van invloed is op de verschillende vingers. Cubitaal tunnel syndroom raakt de ringvinger en pink, terwijl carpaal tunnel syndroom van invloed is op de eerste drie vingers.

Ziekte van De Quervain

Ziekte van De Quervain, ook wel de moeders pols en wasvrouw verstuiking genoemd, is een ontsteking aan tunnel van de twee pezen die de beweging van de duim inkapselt. Er is enige verwarring over de categorisering van het syndroom van DeQuervain. Enige professoren en onderzoekers zijn van mening dat het een vorm is van repetitive strain injury, die symptomatisch is voor een overbelastingsblessure. Anderen vinden dat deel uitmaakt van een afbraakproces. De ziekte van De Quervain kan een gezwollen duim veroorzaken en het vermogen om de grip te verliezen bij het oppakken van voorwerpen.

Diffuse RSI

De indeling van diffuse RSI, of ‘niet-specifiek pijn syndroom’, is een relatief nieuwe terminologie voor RSI, die kunnen worden toegeschreven aan de toename van steeds terugkerende kantoorwerkzaamheden. Diffuse RSI is een verzamelterm voor alle vormen van RSI over het lichaam. Patiënten kunnen in veel gevallen niet aantoonbare lichamelijke tekenen van letsel weerleggen. Het vaststellen van een goede diagnose kan zeer problematisch zijn. Recente studies hebben aangetoond dat RSI-patiënten met diffuse vaatbaarder zijn voor RSI gerelateerde pijn als gevolg van schade aan de zenuwen en een gebrek aan mobiliteit van de mediane zenuw. Deze onderzoeken rapporteren ook dat zenuw gerelateerde inconsistenties vervolgens worden vertaald door de hersenen in termen van pijn, gevoelloosheid, zwakte, tintelingen en krampen voor de patiënt.

Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij de patiënt niet in staat is om volledig de vingers te strekken in een open hand. Meestal gaat het hierbij om de ringvinger en pink. De aandoening manifesteert zich door de opstapeling van littekenweefsel onder de huid aan de basis van de vinger waarna het zich uitstrekt naar de handpalm. Het weefsel zal dikker worden met de tijd, die uiteindelijk de pezen belet om vrij te bewegen. In ernstige gevallen zullen de vingers helemaal niet meer rechtgetrokken worden.

 

Dystonie

Schrijvers Kramp is onderdeel van de aard van de aandoening dystonie en wordt gekenmerkt door onwillekeurige spierspasmen en draaiende bewegingen. Schrijvers kramp uit zich niet alleen in de vingers, maar ook in andere delen van het lichaam. Uiteraard, zoals de naam al doet vermoeden, komt deze vorm van dystonie vaak voor onder schrijvers, maar ook onder muzikanten en kantoorpersoneel.
Schrijvers kramp kan onaangename spanning veroorzaken in de hand en arm en schrijver dystone krampen kunnen onwillekeurige trillende handen, spierspasmen en een onnodig sterke greep op het schrijven veroorzaken. Writer’s kramp wordt gezien als een arbeidsongeval en is momenteel erkend door de Nederlandse uitkeringsinstantie.

Epicondylitis

Epicondylitis, ook bekend als golfelleboog en tenniselleboog is een veel voorkomende vorm van RSI en heeft invloed op het ellebooggewricht. In termen van een tenniselleboog, is het wederzijdse aspect van belang en voor golfelleboog de binnenzijde. De epicondylitis aandoening wordt veroorzaakt door de ontsteking van de pezen die aansluiten op het been en wordt verergerd door herhaalde druk op de onderarmspieren die zich uitstrekken van de armen tot de pols en vingers. Het strekken of het verdraaien van de arm is een belangrijke factor in het syndroom, dat is gebruikelijk bij sporters die veel eisen van hun lichaam.

Boswachtershuis duim

Boswachtershuis duim ook bekend als ’trigger duim’ of een skiërs duim is een vorm van RSI, dat wordt veroorzaakt door de aanhechting aan de gewichtsband. De blessure komt vaak voor bij jachtopzieners en skiërs en kan leiden tot zwelling en pijn aan de duim.

Ganglion

Een ganglion cyste is een vrij veel voorkomende vorm van een RSI. De cyste wordt gevormd wanneer de weefsels rondom verschillende gewrichten ontstoken raken en opgezwollen raken met vocht. Meestal zal ganglion optreden bij de pols of de vingers. Deze cystes moeten normaal gesproken niet worden beschouwd als gevaarlijk. Ze worden dikwijls beschouwd als tumoren.
Ganglion kan geheel pijnloos zijn of enig ongemak veroorzaken als de cyste zich op een oppervlakkige plek bevind. Vooral bij het stoten van de cysten tegen bijvoorbeeld een deurpost kan dit pijnlijk zijn. Een ganglion kan in omvang toenemen en zal na verloop van tijd meestal uiteindelijk verdwijnen.

Er zijn enkele overeenkomsten tussen ganglion en reumatoïde artritis, maar vaker zal ganglion veroorzaakt worden door herhaaldelijk gebruik of een overbelasting. Dit leidt tot weefsels die verantwoordelijk zijn voor de productie van synoviaal vocht. De vloeistof zal sijpelen en een cyste vormen.

 

De ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud is een aandoening van RSI waarbij de bloedtoevoer naar lichamelijke ledematen wordt onderbroken. Tijdens een aanval van de ziekte van Raynaud kunnen in extreme gevallen ledematen als vingers blauw of wit aanlopen te wijten aan de bloedvaten die vernauwen waardoor de circulatie van bloed afneemt. Deze gevallen zijn zeer pijnlijk en kunnen uiteindelijk leiden tot gangreen.
De zenuwen in de hand kunnen de bloedtoevoer uitschakelen als gevolg van trillende machines. Deze ziekte van Raynaud wordt meestal voorafgegaan door infecties, uitputting of een koude werkruimte. Veel slachtoffers zullen een ongemakkelijke tinteling ervaren.

Tendinitis

Tendinitis is een type RSI, dat betrekking heeft op de zwelling van de pezen in het lichaam. Wanneer deze pezen overbelast raken kunnen ze zwellen. Hierdoor kunnen de pezen scheuren en ontstekingen veroorzaken. Een aantal meer specifieke vormen van RSI kunnen worden gegroepeerd onder de categorie, zoals tendinitis carpaal tunnel syndroom of epicondylitis. Typische gebieden op het lichaam die gevoelig zijnmvoor tendinitis zijn gewrichten zoals schouders, ellebogen, polsen en handen. Slachtoffers zullen pijn ervaren in het getroffen gebied en een mogelijk gebrekkige mobiliteit. Indien niet goed behandeld zal de ernst geleidelijk toenemen. Terugkerende activiteit is een opvallend symptoom avn tendinitis gevallen.

Tenosynovitis

Tenosynovitis is ook een vorm van RSI. Tenosynovitis heeft betrekking op de zwelling van de pezen in het lichaam en ook de ontsteking van de synoviale schede die betrekking heeft op de pezen. Ziekte van De Quervain en ’trigger duim’ zijn veel voorkomende vormen van tenosynovitis. Tenosynovitis kan slecht een korte tijd (dagen) duren of in extreme gevallen ] kan het ongemak maanden duren. Terugkerende activiteit is een grote veroorzaker in tenosynovitis gevallen, hoewel tenosynovitis kan worden veroorzaakt door andere problemen zoals artritis en reuma en (zeer ongebruikelijk) bij infectie.

Thoracic Outlet Syndroom

Thoracic Outlet Syndroom is tevens een vorm van RSI, dat wordt veroorzaakt door een compressie van zenuwen (of bloedvaten), die zich bevinden tussen de onderste hals en oksel. Thoracic outlet syndroom kan leiden tot pijn in de arm, schouder of nek en zal in hand gaan met een gevoel van zwakte in het betreffende gebied, tintelingen of gevoelloosheid. Activiteiten waar sprake is van een aanhoudende de druk op de schouders, nek of armen en het bijbehorende weefsel kan leiden tot een ontsteking van de pezen. Naar mate dit ernstiger wordt kan dit leiden tot thoracic outlet syndroom.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.