[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

Een vastzittend schoudergewricht

Door te weinig beweging in het dagelijkse leven kan het kapsel van het schoudergewricht krapper worden: ‘use it or loose it’. het kapsel stuurt normaal gesproken de beweging van een gewricht. Het schoudergewricht is een kogelgewricht. Wanneer de bovenarm omhooggaat, hoort de schouderkop in de kom omhoog te rollen en naar beneden te glijden, zodat de schouderkop draait mar toch op zijn plaats blijft. Door deze gecombineerde rol- glijbeweging blijft de kop op de juiste plaats tijdens de armbeweging. Wanneer het schouderkapsel te stug wordt, glijdt de schouderkop niet naar beneden maar komt het omhoog en stoot bij het bewegen van de arm meteen tegen het schouderdak waardoor de slijmbeurs en pezen hiertussen afgeklemd worden. (Dit is het zogenaamde verminderd ‘caudaal-glijden’). Dit kan ook mede veroorzaakt worden door afname in de spierkracht van de diepe schouderspieren (m. Infraspinatus en m. Teres minor) die normaal gesproken voor deze beweging zorgen.

Bij een vastzittende schouder kun je je arm niet meer tot boven het hoofd strekken. Wanneer dit het geval is kun je door middel van fysiotherapie of manuele therapie en fitnessoefeningen je schouders weer soepeler maken. Daarom zijn oefeningen voor het schouderkapsel opgenomen in het Fysio Physics-programma.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.