[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

Nekklachten

RSI leidt vaak tot nekklachten. Het gaat dan om klachten door gespannen nek- en schouderspieren, overbelasting van de spieren en spieraanhechtingen door eenzijdige werkbelasting en zelfs artrose van de nekwervels.

Spanningsklachten ontstaan door aanhoudende spanning van de spier waardoor deze als het ware verkrampt. De spanning kan het gevolg zijn van:

  • Stress;
  • Een langdurige verkeerde werkhouding waarbij het hoofd gedraaid is of te ver naar voren is gebogen;
  • Andere houdingsafwijkingen, meestal een bolle rug in combinatie met een te ver naar voren gehouden hoofd.

 

De verhoogde spanning veroorzaakt een drukverhoging in de spier waardoor de spier zijn eigen bloedtoevoer afknelt. Hierdoor krijgt de spier te weinig zuurstof en stapelen afvalstoffen zich op in de spier waardoor de spier ‘verzuurt’. De verzuring veroorzaakt pijn in de spier waardoor de spierspanning nog verder toeneemt.
De spierspanning veroorzaakt ook een drukverhoging in de gewrichtjes van de nekwervels waar de spieren overheen lopen. Dit kan irritatie veroorzaken in de kapsels en banden van deze gewrichten. De zenuwen die door de peesplaat van de nekspieren lopen, worden dan eveneens door de spierspanning ingeklemd. Dit veroorzaakt hoofdpijn, pijn in het achterhoofd en ‘een strakke-bandgevoel’ van de hoofdhuid tot aan de wenkbrauwen.

Spanningsklachten in de nek gaan meestal gepaard met:

  • Pijn in de nek en de schouders en tussen de schouderbladen;
  • Een pijnlijk achterhoofd; pijn bij aanhechtingen van de nek/ schouderspieren.
  • Hoofdpij die vanaf het achterhoofd uitstraalt en over de hoofdhuid heen naar boven loopt tot aan de wenkbrauwen;
  • Krakende geluiden bij bewegingen van d nek;
  • Beperkte bewegingsmogelijkheid; je kunt bijvoorbeeld maar moeilijk achteromkijken bij het autorijden.

 

Door een slechte houding en overmatige belasting van de nek kan ook artrose ontstaan. Bij artrose, vaak slijtage van het kraakbeen genoemd, zijn de gewrichtjes tussen de nekwervels aangetast. Dit uit zich in de pijn die uitstraalt in de schouders en stijfheid veroorzaakt in de nek. Kou en vocht verergeren de klachten. Artrose kan meestal niet helemaal door middel van therapie of oefeningen verholpen worden, maar beweging heeft wel een gunstige invloed op de klachten.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.