[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

Handklachten en Polsklachten

Bij RSI-Handklachten en bij RSI-Polsklachten gaat het om:

  • Afknelling van een zenuw in de pols (carpaal tunnelsyndroom).
  • Ontstekingen van de pezen of peesscheden van de duim- of vingerspieren ter hoogte van de pols (ziekte van Quervain; hand/ polstendinitis).
  • Een ‘doof’, koud gevoel, tintelingen in de arm of in de vingers door een overreactie van het zenuwstelsel op trilling.
  • De generatie (artrose) in het polsgewricht.

 

Door kleine bewegingen van de pols of het continu ophouden van de hand ontstaat overbelasting van deze spieren. Vooral langdurig en veelvuldig met een opgehouden pols werken (extensie) en een zijwaarts gebogen pols veroorzaken polsklachten. Bij het werken met een gewoon toetsenbord en een gewone computer muis bevinden de polsen zich continu in deze stand. Het is belangrijk dat het werken met een computer muis en toetsenbord niet te lang aaneengesloten plaatsvindt en dat deze stand regelmatig onderbroken wordt.
Handklachten en polsklachten kunnen ook ontstaan door vastzittende nekwervels of afknelling van de bloedvaten en zenuwen ter hoogte van het schouder-nekgebied door een passieve houding.
Een fitnessprogramma dat gericht is op het tegengaan van RSI-klachten bevordert de bloedcirculatie in en ontspanning van deze spieren en bevat oefeningen om de werkhouding te doorbreken. Fitnessoefeningen met een halterstang waarbij de stang weggeduwd moet worden, zoals bankdrukken, kunnen deze klachten verergeren.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.