[rank_math_breadcrumb]

Bluetooth draadloze muis
Inhoudsopgave

Hoe werkt een Bluetooth muis?

Je hebt net een Bluetooth muis gekocht omdat je helemaal gek werd van het draad. Nu nog even de draadloze muis installeren en klaar is Kees. Maar, hoe werkt zo’n draadloze Bluetooth muis zonder dongel eigenlijk?

Smartphones en tablets gebruiken al een tijd Bluetooth. De introductie tot draadloze muizen is de natuurlijke vervolgstap. Via radiogolven communiceren twee of meerdere draadloze apparaten met elkaar op korte afstand. De zender en ontvanger kunnen maximaal op ongeveer 10 meter communiceren. Met deze technologische stap zijn de Bluetooth muizen zonder usb over het algemeen een verbetering op de bestaande draadloze muis.

Bluetooth is een verlengstuk wat één apparaat informatie doorzendt naar een andere waar je het kunt gebruiken. Denk hierbij aan het opnemen van een telefoon via een carkit in de auto. De telefoon ontvangt het signaal en zendt het door via Bluetooth naar de carkit. Op zichzelf zou die niet het signaal kunnen opvangen.

Een draadloze Bluetooth muis zonder usb aansluiting werkt op een iets simpelere manier. De muis verbindt met je PC, laptop, Macbook of tablet en alles wordt één op één doorgegeven. Elke klik komt direct bij je computer terecht.

Een draadloze muis zonder usb aansluiting

Met Bluetooth heb je dus een draadloze muis zonder usb aansluiting. Het hele idee is dat de Bluetooth technologie de noodzaak voor een ontvanger (ook wel dongel) vervangt. Dit maakt het gemakkelijker in gebruik omdat de draadloze muis geen usb poort inneemt. Je kunt met deze extra usb ruimte weer andere dingen aansluiten op je PC of laptop.

Qua kracht, bereik en stabiliteit ontloopt het elkaar niet veel. Je werkplek goed inrichten scheelt een hele hoop. De meeste draadloze muizen hebben een bereik van ongeveer 10 meter. Zolang er geen objecten tussen de muis en de computer staan is er niets aan de hand. Krijg je een slecht signaal? Check dan of er geen andere huishoudelijke apparaten interfereren.

Een usb aansluiting geeft dus niet een beter signaal of is niet betrouwbaarder dan een draadloze Bluetooth muis zonder usb. De technologie van een draadloze muis met usb is wat gedateerd, maar als je de extra usb poort toch niet gebruikt werkt het even goed.

Werkt een Bluetooth muis zonder dongel?

Ja, een Bluetooth muis werkt zonder dongel. De dongel is het ontvangende gedeelte van een muis met usb. Het is de naam van het apparaat wat je in de computer steekt om ontvangst te krijgen. Een Bluetooth muis is een draadloze muis zonder usb en daarom zonder dongel.

Een Bluetooth muis voor Macbook en tablet

Een Bluetooth muis werkt zolang er een apparaat in de buurt is met de juiste software om via Bluetooth te communiceren. Dit betekent dat zo’n muis ook werkt met een Macbook of met een tablet. Apple heeft wel eigen muizen voor hun computers dus die heb je nodig als je werkt met een Macbook. Een tablet werkt ook met andere merken muizen. Doet je Magic Mouse het niet meer? Kijk dan eerst of je je apple muis kan resetten.

Met een muis heb je meer nauwkeurigheid om iets aan te klikken en sommige mensen vinden de knoppen op een muis nu eenmaal makkelijker werken dan via het touchscreen van een tablet. De besturingssystemen zijn niet zwaar om een muis aan te sturen dus een licht apparaat als een tablet heeft geen problemen met het aansluiten van een draadloze muis via Bluetooth.

Hoe stel ik mijn Bluetooth muis in?

Voor de leken onder ons lijkt het instellen en installeren van apparatuur soms ingewikkeld. Gelukkig gaan de computerbedrijven mee met de tijd en snappen ze dat gebruiksvriendelijkheid voorop staat. Tegenwoordig stel je in een paar simpele stappen je Bluetooth muis zonder usb in of je nu een Windows computer hebt, een Macbook of een Chromebook. Volg deze stappen hieronder en je kunt snel gebruik maken van je draadloze Bluetooth muis zonder dongel. Het kan zijn dat het niet opvangen van het signaal de reden is dat je muis niet meer werkt.

Hoe installeer ik mijn Bluetooth muis in Windows?

 1. Via je taakbalk klik je linksonder op het Windows logo. Nu het menu zich opent zoek je naar het tandwiel voor de instellingen van het besturingssysteem. Klik erop en in zoek in het volgende scherm naar Draadloze apparaten in- of uitschakelen of vul het in de zoekbalk in.
 2. Zet Bluetooth op aan.
 3. Pak je muis erbij. Je gaat nu handmatig de draadloze muis laten communiceren met je computer via Bluetooth. Eerst moet die het signaal kunnen opvangen. Druk op de synchronisatieknop op de muis en houd deze in.
 4. Je krijgt op het scherm van je computer een melding te zien dat er een apparaat is herkend. Klik op de melding of zoek je muis via het ^ teken in je taakbalk. Klik op de naam van de muis in de lijst om te verbinden.

Hoe installeer ik mijn Bluetooth muis in macOS?

 1. Ga naar het Apple menu en open het venster voor Systeemvoorkeuren.
 2. Open de Bluetooth instellingen en schakel Bluetooth in.
 3. Ook bij een Macbook moet de draadloze muis zonder usb op een manier verbinden met de computer. Dit doe je door het synchronisatieknopje in te houden.
 4. Nu de muis in de lijst met apparaten is verschenen klik je erop om hem te verbinden.

Hoe installeer ik mijn Bluetooth muis in Chrome OS?

 1. Open het menu van de Chromebook.
 2. Gebruik de zoekbalk en vul in Bluetooth
 3. Klik op het zoekresultaat wat je krijgt. Hiermee open je de instellingen voor Bluetooth.
 4. Schakel Bluetooth in.
 5. Omdat er geen dongel of usb poort gebruikt wordt moet de muis op een andere manier communiceren met je computer. Pak je Bluetooth muis en houd de synchronisatieknop in.
 6. De draadloze muis verschijnt in de lijst met aangesloten apparaten. Klik op de naam van de Bluetooth muis om hem te laten verbinden.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.