[rank_math_breadcrumb]

Zwart vlak 2
Inhoudsopgave

Ergonomische werkhouding

Zonder een correcte ergonomische werkhouding kunt u allerlei prachtig ergonomisch kantoormeubilair aanschaffen, maar dan zal dit vergeefse moeite zijn. Voor een optimale ergonomische werkhouding dienen de volgende richtlijnen in acht worden genomen:

 • Zit recht voor uw ergonomisch ingestelde beeldscherm
 • Houd tenminste 50 cm afstand van uw beeldscherm
 • De kijkhoek dient te liggen tussen de 6 en 9 graden. Dit kan een beetje afwijken indien u uw ogen richt op uw toetsenbord. Als vuistregel kan aangeworden dat de ooghoogte zich circa 10 cm lager bevindt t.o.v. het middelpunt van het beeldscherm
 • Indien u gebruik maakt van een documenthouder plaats deze dan links van het beeldscherm op gelijke hoogte
 • De instellingen van het beeldscherm dienen idealiter overeen te komen met het document waarvan gewerkt wordt. Dit houdt in: een witte achtergrond en zwarte letters
 • Laat een ergonomische bureaustoel met de rugleuning uw rug voldoende ondersteunen
 • Houd uw bovenarm in een hoek van 90 graden boven uw onderarm
 • De onderarm dient gesteund te worden door de armleuning waardoor de vingers ontspannen op het toetsenbord kunnen leunen
 • Schuif tot de rugleuning aan op het zitoppervlakte, zodat deze helemaal benut wordt
 • Binnen een ergonomische werkhouding horen de benen voldoende ondersteund te worden. Deze mogen niet bungelen als het ware
 • Tussen de bovenbenen en onderbenen dient een hoek van 90 graden te worden aangehouden
 • Plaats u voeten vlak op de grond. Eventueel kunt u gebruik maken van een voetensteun.
 • het dragen van schoeisel met hoge hakken dient te worden ontraden

Arbo-wet

Naast de individuele verantwoordelijkheid van kantoorwerkers voor hun ergonomische werkhouding dienen bedrijven zich te houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Bedrijven dienen zich te houden aan het Arbeidsomstandighedenbesluit, de Arbeidsomstandighedenwet 1998 en de Beleidsregels Arbeidsomstandighedenwetgeving.

In de Arbo/Informatiebladen (AI-bladen) worden de soms onnavolgbare regels verduidelijkt Deze AI-bladen hebben dan ook geen bindend karakter, maar zijn opgezet als voorlichtingsmateriaal. Indien u de richtlijnen aanhoud, zoals in de AI-bladen beschreven, dan zult u in 99% van de gevallen voldoen aan alle wettelijke Arbo-eisen.

Voor de ergonomische bedrijfsomgeving zijn de katernen Bedrijfsruimten – inrichting, transport en opslag in AI-blad 14 het vermelden waard. Alle beschikbare AI-bladen kunt u vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Onder de ergonomische werkomgeving vallen o.a. luchtventilatie, geluid, klimaat en verlichting. Ook de inrichting speelt een rol bij de ergonomische werkplek. Hieronder vallen, vloeren, muren, installaties, ramen, relaxruimten en sanitair.

Een ergonomische werkhouding is een goede stap. Een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel zullen bij het voor het eerst inrichten van een ergonomsiche werkplek de meeste meerwaarde vertegenwoordigen. Bij het bestellen van ergonomisch meubilair bij Sedus Bureaustoelen krijgt u 10% korting wanneer u vermelding maakt van Computermuis.com!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.