Originele
computermuis

Spanningsklachten

RSI heeft te maken met spanningsklachten. Deze spanning wordt vaak stress genoemd. Stress geeft een opgejaagd gevoel en kan gepaard gaan met hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en hyperventilatie. Een beetje stress, positieve stress, is niet erg. Dit leidt juist tot betere prestaties. Te lang onder stress werken heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en leidt tot burn-out.

De rol van het 'actiehormoon' adrenaline

Door stress raakt het zenuwstelsel verhoogd actief, het lichaam is als het ware continu klaar voor actie. De activiteit van het gedeelte van het centrale zenuwstelsel dat gericht is op arbeid, het orthosympatisch zenuwstelsel, neemt toe. Hierdoor komt het 'actiehormoon' adrenaline vrij. Adrenaline maakt het lichaam klaar voor lichamelijke actie. Het veroorzaakt nogal wat veranderingen in het lichaam. Indien iemand gaat bewegen, zijn deze veranderingen functioneel. Als diegene inactief blijft, hebben deze veranderingen op de persoon in kwestie nadelige gevolgen. Dit is de reden waarom een programma tegen RSI-klachten gericht moet zijn op 'stressmanagament'. Adrenaline zorgt voor de volgende processen in je lichaam.

De bloedvaten in je lichaam vernauwen

De bloedvaten vernauwen door aanspanning van de kringspieren om die bloedvaten. It proces onttrekt ook bloed aan het maag-darmstelsel. Het lichaam wacht als het ware op activiteit van bepaalde spieren. Om daar snel en doeltreffend bloed naartoe te transporteren. Blijft die activiteit uit, dan kun je maag-darmklachten krijgen, zoals maagpijn en obstipatie, en vindt op den duur afbraak van je spieren plaats.

De spanning van je spieren neemt toe

Dit zal bij sport zorgen voor een beter prestatievermogen, want met ontspannen spieren kun je geen actie leveren. Bij stress zonder lichamelijke ontlading krijg je veelal last van pijnlijke gespannen spieren. De spieren die hier het sterkst op reageren zijn de nekspieren.

Je hart gaat sneller en krachtiger slaan

Dit zal bij sport de actieve spieren van een betere doorbloeding voorzien, maar bij aanhoudende stress zonder lichamelijke ontlading kun je er hartkloppingen van krijgen.

Je bloeddruk gaat omhoog

Dit zorgt bij sport voor een betere bloedtoevoer naar actieve spieren, maar bij stress zonder lichamelijke ontlading leidt het tot overbelasting van de hart/ en bloedvaten. Een langdurige verhoogde bloeddruk is op den duur levensbedreigend.

Je ademhaling gaat sneller

Bij sport zorgt een snellere ademhaling voor een betere zuurstofvoorziening, maar bij stress zonder lichamelijke ontlading kan dit leiden tot hyperventilatie.

Alle zintuigen en hun sensoren staan op scherp

Adrenaline zorgt ervoor dat de zintuigen en hun sensoren klaar staan voor actie. Bij sport zorgt dit voor een verhoging van de concentratie en het prestatievermogen, maar bij stress leidt het op den duur tot sensorische oververmoeidheid en een verhoogde prikkelbaarheid. Bij sensorische oververmoeidheid ben je te moe om te lezen en heb je bijvoorbeeld moeite om te begrijpen wat iemand je vertelt. Bij een verhoogde prikkelbaarheid stoor je je overal aan en reageer je meer labiel dan normaal.