Originele
computermuis

Een te soepele schouder

Soepele gewrichten zijn prima, maar te veel soepelheid leidt tot problemen. Het schoudergewricht kan in aanleg te soepel zij (hypermobiel). Door te weinig beweging neemt de functie van de schouderspieren die de bewegingen moeten sturen af. Hierdoor ontstaat een slechte sturing (instabiliteit) van het schoudergewricht, waardoor slijmbeurzen en pezen sneller afgekneld worden.
Het schouderkapsel is hierbij meestal aan de achterzijde te 'strak' waardoor de schouderkop bij alle bewegingen naar voren en omhoog geduwd wordt. De verschrompeling van het kapsel kan optreden als gevolg van overbelasting van spieren aan de achterzijde van de schouder. Wanneer de arm dan achter het hoofd gebracht wordt, kan de schouderkop aan de voorzijde uit de kom schieten. Daarom bevat het RSI-programma oefeningen die de spieren van de schouder trainen.

Fitnessoefeningen die schouderklachten veroorzaken
De fitnessoefeningen die in het RSI-programma zijn opgenomen zijn zorgvuldig gekozen. Veel populaire fitnessoefeningen in de sportschool kunnen echter schouderklachten veroorzaken. Deze zijn onveilig omdat e instabiliteit van de schouder kunnen veroorzaken. Naast de eerder genoemde oefening 'upright rowing' geldt dat er nog meer fitnessoefeningen zijn die beslist niet geschikt zijn in de strijd tegen RSI en schouderklachten. Hoewel u met de volgende oefeningen misschien zou verwachten dat ze schouderklachten zouden verminderen is juist het tegenovergestelde het geval. Fitnessoefeningen die schouderklachten kunnen veroorzaken of zelfs verergeren zijn:

Bankdrukken
De ellebogen zakken voorbij de schouders; de stang mag bij deze oefening niet zakken tot op de borst, maar er moet altijd minimaal een vuist tussen kunnen. De stang dient niet smaller dan de schouderbreedte te worden vastgehouden.

Neckpress achter
De neckpress achter is een oefening waarbij de stang vanuit de nek omhoog gedrukt wordt. Het is echter veiliger de stang vanaf de borst omhoog te drukken en bij voorkeur met dumbells. De stoelleuning moet hierbij iets naar achteren worden geheld.

Pull down achter
De pull down achter is een rugoefening waarbij de stag van boven naar beneden achter in de nek wordt getrokken. Indien de stang voor naar de borst getrokken wordt is het wel een veilige oefening.

Peckdeck
Bij de peckdeck oefening komen de ellebogen achter de schouder. Als de ellebogen voor de schouder blijven is het een uitstekende oefening.

Dippen
Dippen is een borst- en tricepsoefening waarbij je je lichaam opdrukt e je armen naast of achter je lichaam zijn geplaatst. Dit veroorzaakt altijd een te grote druk op de schouders.

Een slechte passieve houding
Door een slechte passieve houding met de schouders naar voren en een bolle rug raken de slijmbeurzen en pezen in de schouder geïrriteerd. Dit is met een simpele houdingscorrectie te verhelpen. Houdingsoefeningen zijn daarom ook een zeer belangrijk onderdeel van het RSI-programma. Het mag duidelijk zijn dat de therapie die zich alleen richt op de bestrijding van de pijn, ontstoken en gespannen spieren, gezien mag worden als 'dweilen met de kraan open'.