Originele
computermuis

Schouderklachten

Verreweg de meeste RSI-patiënten hebben schouderklachten. Deze klachten worden door fysiotherapeuten behandeld met massage, ultrageluid of door een arts met (cortison)injecties. Deze behandelingen verlichten soms de pijn, maar vaak komen de klachten terug. De reden is dat de oorzaak niet is aangepakt. Slechts de symptomen van RSI worden bestrijd: de pijn en de ontstekingen. Daarom is het van belang dat men zich niet richt op het bestrijden van de pijn, maar juist op het vinden en bestrijden van de oorzaak van de pijn.

Bij RSI-schouderklachten gaat het om:

  • Overbelasting van de diepe schouderspieren (rotator cuff-syndroom);
  • Ontstekingen van de spierpezen van de schouder (schoudertendinitis);
  • Ontstekingen van de slijmbeurs onder de schouderspier (bursitis);
  • Afknelling van de zenuwen en bloedvaten van de arm (thoracic outlet-syndroom);
  • Artrose van het schoudergewricht

Schouderklachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door afknelling en irritatie van de slijmbeurs en spierpezen in de schouder. Om precies te zijn: tussen de schouderkop en het schouderdak. Het gevolg van deze afknelling zijn pijnlijk en ontstoken schouderspieren en een slijmbeursontsteking. Afknelling (impingment) vindt plaats bij bepaalde bewegingen en bij bepaalde houdingen waardoor de ruimte tussen schouderkop en schouderdak kleiner wordt. Hierdoor ontstaat een verlammende, zeurende pijn in de schouder waardoor je steeds minder met je arm en schouder kunt.

De pezen die afgekneld worden (die van de m. Supraspinatus en m. Infraspinatus) raken geïrriteerd en verdikken, waardoor afknelling steeds vaker voorkomt. De klachten treden op bij een houding of een beweging waarbij de arm zijwaarts voor het lichaam omhooggebracht wordt, met de ellebogen hoog en de onderarmen lag (abductieanteflexie in combinatie met endorotatie). Dit is een houding die optreedt als je met je armen veel voor je romp werkt, bijvoorbeeld bij beeldschermwerk. De kans op afknelling neemt toe wanneer:

  • De armen niet ergens op steunen maar 'zweven'; dit leidt vooral bij een hoog werktempo tot een verhoogde spierspanning;
  • Het bureau waaraan gewerkt wordt te hoog is en/ of de stoel te laag is;
  • Deze stand van de armen plaatsvindt in combinatie met een ingezakte romphouding; hierdoor komen de armen relatief vérder van de romp af te staan en neemt de druk in de schouders toe. Hoe dichter de ellebogen bij de romp hoe beter.

De klachten treden, zoals gezegd op bij een houding of een beweging waarbij de arm zijwaarts voor het lichaam omhooggebracht wordt, met de ellebogen hoog en de onderarmen laag (abductieanteflexie in combinatie met endorotatie). Deze beweging c.q. houding wordt nogal eens toegepast in de fitnessbranche en de fysiotherapie, soms zelfs 'ter behandeling van de schouderklachten'. Dit is niet goed! Een voorbeeld van een dergelijke oefening is de upricht rowing. Niet doen, dit soort oefeningen zullen juist schouderklachten veroorzaken of verergeren.
Naast de hiervoor genoemde belastende houdingen en bewegingen worden schouderklachten in de hand gewerkt of verergerd door een vastzittend schoudergewricht, een verstijfde bovenrug, een te soepele of instabiele schouder en een passieve houding.